Traditioner og bryllupsgaver hører bryllupsfesten til

Traditioner og bryllupsgaver hører bryllupsfesten til

Efterhånden som vi nærmer os en mere og mere moderne tid, så udvikler betydningen af et bryllup sig også. Et bryllup kan således være helt anderledes og personligt, men det kan også være klassisk og magisk. Mange brudepar vælger en mellemting mellem de to, da de gerne vil have et unikt bryllup dog uden at gå på kompromis med mange af de gamle danske bryllupstraditioner.

Et traditionelt bryllup er ofte velset i Danmark, da det viser, at vi danskere værner om og ærer den historie, som vores forfædre skabte i tidernes morgen. Et bryllup er således også med til at skrive ny historie, men samtidig forsøger mange brudepar at holde fast i de velkendte traditioner for lige netop ikke at afvige for meget fra de klassiske traditioner. Desuden så har mange at de gamle traditioner også et overtroisk twist, som man skal være meget modig for at trodse. Dette gør til også gældende når det kommer til bryllupsgaver.

Beklædningen er vigtig på den store dag

Når du hører ordet bryllup, så tænker du formentlig på en stor hvid kjole med et dertilhørende jomfrueligt slør. Denne tanke er meget slående, da det ofte er sådan bruden vælger at udsmykke sig til et traditionelt dansk bryllup. Men dertil kommer der dog også nogle overtroiske twists i påklædningen, som bruden må tage højde for.

Du har formentlig hørt og læst ordene ”noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt” i flere film, serier og magasiner både fra Danmark og udlandet. Dette skyldes, at der er tale om en meget bred tradition, som i høj grad også er en klassiker i Danmark, da det menes at bringe lykke med sig. Nogle brudepiger låner derfor også bruden smykker, strømpebånd eller noget helt tredje som en lille bryllupsgave, der skal give brudeparret de bedste forudsætninger for et langt og lykkeligt ægteskab.

Det er dog ikke kun det ekstra tilbehør, der er en tradition ved danske bryllupper. En mere eller mindre velkendt tradition er nemlig også, at bruden skal købe sine sko med kobbermønter, da disse ifølge gammel overtro bringer held og lykke. Men ifølge gammel overtro så skal bruden også lægge en kobbermønt i skoen under brylluppet, da dette betyder, at bruden aldrig vil løbe tør for penge under ægteskabet.

Ligesom der er traditioner for, hvordan brudeparret skal klæde sig på deres bryllupsdag, så er der også uofficielle regler for, hvordan gæsterne til brylluppet må klæde sig eller rettere sagt, hvordan de ikke må klæde sig. Den mest kendte regel der omhandler dresscoden til et bryllup må siges at være, at ingen anden end bruden har lov til at klæde sig i hvidt. Det er dog heller ikke velanset at komme i sort til et bryllup, da dette symboliserer sorg i ægteskabet. Hvis du gerne vil give brudeparret en god lille ekstra bryllupsgave, så kan du med fordel vælge et mere farverigt outfit.

Bryllupsfester og bryllupsgæster

For at en bryllupsfest er fuldkommen, så kræver det, at brudeparret er omgivet af sine nære og kære. Men en komplet bryllupsfest kræver også, at der er nogle bestemte traditioner, der skal overholdes indenfor en bestemt tidsgrænse. Dette er blandt andet traditionen omkring brudevalsen, som skal danses før klokken slår 00.00, da bryllupsdagen på dette tidspunkt officielt vil være forbi. Men det er også traditioner omkring, hvordan bryllupskagen skal skæres. Ifølge gammel skik så skal gommen lægge sin hånd ovenpå brudens, imens de skærer det første stykke kage, som de efterfølgende mader hinanden med.

Men når det kommer til kagetraditionen, så har også bryllupsgæsterne her en vis pligt. For udover at komme med lykkebringende bryllupsgaver, så har bryllupsgæsterne også til opgave at smage på bryllupskagen. Ifølge gammel overtro bringer det nemlig uheld i ægteskabet, hvis ikke alle gæsterne smager på kagen. Det eneste du ikke skal gøre som gæst er dog at tage et stykke af bryllupskagens top, da denne skal fryses ned, så brudeparret kan spise den på deres etårs bryllupsdag eller ved dåben af deres første barn.

Ved at smage på kagen de rigtige steder kan du altså være med til at ønske brudeparret held og lykke, og det samme kan du gøre ved at give brudeparret en bryllupsgave, som enten er praktisk eller romantisk eller i nogle tilfælde begge dele. Den perfekte gave er således også en vigtig del af et bryllup, da din gave bliver medvirkende til at lægge et grundlag for det nye ægteskab, så du at tænke dig godt om, når du køber en gave til brudeparret.

De sjove bryllupsgaver

En bryllupsgave er ofte af en større prisklasse, da den skal være holdbar igennem brudeparrets ægteskab. Du kan dog vælge at supplere din gave med et lille sjovt twist, som går godt i spænd med nogle af de mange traditioner, som brudeparret skal igennem på deres bryllupsdag.

For eksempel kan du, ved siden af din primære gave, vedhæfte en mindre gave bestående af et par sorte sokker til gommen. Det er nemlig dansk tradition, at gommens strømper skal klippes efter brudevalsen. Ifølge gammel overtro betyder dette nemlig, at gommen ikke længere skal gøre kur til andre kvinder med sine smukke sokker.

Bruden slipper dog heller ikke for den sjove tradition, da hun som oftest har et yderst smukt slør, der selvfølgelig også skal rives i. Denne tradition har to betydninger. Først og fremmest er den et symbol på, at brudens uskyld blev taget. For det andet så siges det, at jo flere stykker sløret kan rives i, desto større lykke vil det bringe brudeparret. Derefter er det meningen, at bruden skal gemme alle stykkerne, så de senere kan samles til brudeparrets sølvbryllup. I dag er det dog tradition, at mange af bryllupsgæsterne får et stykke slør til deres bilantenner.

Men det er også en tradition ved danske bryllupper, at brudeparret får salt og brød af sine gæster, hvilket derfor også kan være en lille finurlig og sjov bryllupsgave, som du kan give til brudeparret. Saltet har til formål at afværge brudeparret mod ondt, mens brødet, eller nærmere melet, symboliserer frugtbarhed.