Hvordan vælger du den rigtige dåbsgave?

Hvordan vælger du den rigtige dåbsgave?

Dåben er den første store begivenhed i et barns liv og bliver derfor ofte fejret på bedste vis af forældrene. Det er under dåben, at forældrene bekender barnets kristne tro i kirken, og det er det, de fejrer enten med en reception eller en fest for familie og venner efterfølgende. Det er også under dåben, at barnet får sit navn, som jo af gode grunde vil følge det resten af livet. I og med at der er tale om en navngivelsesfest, så er der altså også rige muligheder for at finde mange forskellige og personlige dåbsgaver til barnet.

Det er for eksempel meget populært at give barnet en gave, som på en eller flere måder indeholder barnets navn. Der er nemlig her tale om en gave, som er yderst personlig, og som aldrig går af mode, da den vil have stor sentimental værdi for både barn og forældre i fremtiden.

Det er dog ikke altid lige nemt at finde en gave til barnet, da nogle forældre vælger at holde barnets navn hemmeligt helt frem til dåben. I dette tilfælde kan det således være svært at gå med de mere klassiske og moderne gaver, så du bliver derfor nødt til at tænke ud af boksen, når du skal finde dåbsgaver til den lille ny.

Baby der sover

Er dåbsgaver til barnet eller forældrene?

Der er et evigt spørgsmål, som altid opstår, når der skal købes gaver til en barnedåb, for er gaven egentlig til barnet eller til forældrene? Dette er et yderst essentielt spørgsmål, da det påvirker hele processen samt det endelige resultat i forhold til, hvilken gave du skal vælge. Dette skyldes, at barnet og forældrene ikke har brug for de samme gaver, selvom de fleste dåbsgaver i bund og grund skal benyttes af begge parter.

Forskellen består dog hovedsagelig i, at forældrene har brug for mere praktiske og hjælpsomme gaver, som kan gøre hverdagen lidt lettere. Dette er for eksempel store remedier, der skal hjælpe med at holde barnet stille, roligt og på plads, imens det spiser, sover og lejer. En hverdag som nybagte forældre er noget, man skal vænne sig til, og du kan derfor være sikker på, at forældrene modtager alt den hjælp, de kan få med kyshånd. Vær derfor ikke bleg for at give dem en praktisk og robust gave.

Hvis det derimod er barnet, der skal have dåbsgaver, så er situationen en lidt anden. For en baby tænker ikke over praktik og kvalitet men bliver i stedet stimuleret af farver og sanser. Det er lige netop derfor, at bamser er så gode gaver til børn, som de er. Bamser kan nemlig have alverdens farver, og så kan de være særdeles bløde, hvilket småbørn finder betrykkende. Desuden er en bamse en gave, som barnet vil have en forbindelse med gennem hele dets barndom og for nogle også gennem voksenlivet.

Om du vil give gaver til barnet eller til forældrene er helt op til dig. Men hvis du stadig er i tvivl om, hvilken part du føler at gaverne hører til, så kan du med fordel forsøge at vælge en gave, der er lige brugbar for både barnet og forældrene. Dette kan dog være væsentligt sværere end at have fokus på en bestemt part.

Gave til baby

Ny tid, ny fejring

Dåben stammer faktisk helt tilbage fra oldtiden, men dengang var det ikke spædbørn men derimod voksne, der blev døbt. Dette ændrede sig dog hurtigt over kort tid, så dåben i højere grad kom til at ligne den festlighed, som vi kender i dag, der er dog stadig nogle væsentlige forskelle.

I starten dyrkede man i Danmark den Lutherske dåb, som senere blev taget op til genovervejelse, hvorefter der udsprang sig et nyt dåbsritual i 1912, som er det, vi kender i dag. Med den fornyede dåb medfulgte der selvfølgelig også en ny tankegang og dermed nye dåbsgaver og efterhånden som tiderne skiftede og teknologien udviklede sig, så blev gaverne til dåbsbarnet også større og mere farverige.

Dåben har altså en lang historie, som har gennemgået en stor udvikling til det, vi kender i dag. Det er derfor også blevet mere acceptabelt at tænke nyt og kreativt, når du skal finde en gave til den lille ny. Verden udvikler sig jo, og det samme gør de mange gavemuligheder. Flere af de nye og kvalitetsbevidste gavemuligheder har således også erstattet gamle klassikere, som ikke længere lever op til de uformelle krav, der opstår hos nybagte forældre i disse tider. Det har altid været svært at gå fra at være to til tre og endnu svære fra 3 til fire og opefter, så i nyere tid er der opfundet nogle muligheder, der kan gøre familieforøgelsen lidt nemmere, og disse dåbsgaver slår ganske enkelt aldrig fejl.

Et minde der varer evigt

En barnedåb er noget, som forældrene altid vil huske, men som barnet aldrig vil erindre. Dette er lidt ærgerligt, da det jo, som sagt, er barnets første store begivenhed. Det er derfor heldigt, at der findes andre måder, hvorpå barnet kan få minder fra dåben, og dette er først og fremmest gennem dåbsgaver, som holder for evigt.

Det har igennem mange år været populært, at barnet der døbes får sine egne personlige gaver, der vil følge barnet gennem hele livet. Dette er ofte ikke legetøj men derimod nogle gaver, som barnet faktisk først kan begynde at bruge, når det bliver gammelt nok. På denne måde symboliserer disse gaver altså også barnets overgang fra spæd til tumling og herefter videre til barn, teenager og voksen. Ved at give barnet dåbsgaver som det kan gøre brug af resten af livet, så giver du altså barnet et minde fra barnedåben, som formentlig altid vil ligge det nær.

Mulighederne er mange, men hvis du ønsker at give både barn og forældre en mere personlig og sentimental gave, så er en gave, der er tilknyttet et minde helt perfekt. Dette kan både være minder, der allerede er blevet skabt i barnets korte levetid, eller det kan være en gave, som senere hen vil blive et værdifuldt minde.